Diploma secundair onderwijs

Ben je 18 jaar of ouder en heb je geen diploma secundair onderwijs?

Een belangrijke doelstelling van het volwassenenonderwijs is om mensen nieuwe kansen te geven.
Maakte je het secundair onderwijs niet af, om welke reden dan ook?
Je kan in het volwassenenonderwijs terecht om toch nog je diploma te behalen. Dankzij de opleidingen Algemene Vorming (al dan niet in combinatie met een specifiek gedeelte) of tweedekansonderwijs krijg je een tweede kans.

In het Tweedekansonderwijs sta je als cursist centraal. Er wordt een leertraject op jouw maat uitgetekend op basis van jouw verlangens en mogelijkheden, met erkenning van je eerder verworven attesten en competenties. In het volwassenenonderwijs wil men je immers zo vlug mogelijk naar het diploma secundair onderwijs leiden.

Je kan bovendien een beroep doen op studiebegeleiding op jouw maat: studieplanning, leertechnieken, leren omgaan met faalangst, motivatie, zelfvertrouwen...

Het tweedekansonderwijs hanteert een eigen kijk op lesgeven: naast de klassieke lessen wordt er gewerkt met projecten, boeiende en uitdagende taken, een virtueel kantoor, een eigen leerplatform...

Lees hier de bijlage van Gazet van Antwerpen over het volwassenenonderwijs en ontdek wat cursisten tweedekansonderwijs te vertellen hebben!

Diplomeerbaar traject

Dankzij het tweedekansonderwijs kan je een diplomeerbaar traject afleggen en alsnog je diploma behalen.

In een diplomeerbaar traject combineer je twee opleidingen: je volgt een opleiding uit het secundair volwassenenonderwijs die je combineert met de opleiding Algemene Vorming. Dit kan zowel in een ASO, BSO als TSO-richting. Wanneer je voor beide opleidingsonderdelen slaagt, ontvang je het diploma secundair onderwijs.

Bovendien is er een leuk extraatje. Wanneer je je diploma behaalt, betaalt de overheid je inschrijvingsgeld (zie premies) terug.

En overzicht van alle diplomeerbare trajecten vind je hier.