Toelatingsvoorwaarden

Leeftijd en voorkennis

Het studieniveau van de opleiding bepaalt welke leeftijd je moet hebben om een opleiding te kunnen starten. Voorkennis is meestal niet vereist.
 
Wil je een opleiding in het secundair volwassenenonderwijs volgen, dan moet je 16 jaar of ouder zijn. Als je ten minste twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebt, kan je ook al op de leeftijd van vijftien jaar toegelaten worden. Voorkennis is niet vereist.
 
Wil je een opleiding in de basiseducatie of een opleiding Algemene Vorming volgen, dan moet je 18 jaar of ouder zijn. Voorkennis is niet vereist. Indien jouw inschrijving plaats vindt tussen 1 september en 31 december, dan moet je 18 worden ten laatste op 31 december van hetzelfde kalenderjaar.
 

Wettig verblijf als inschrijvingsvoorwaarde

Vanaf 18 jaar moet je bij inschrijving ook bewijzen dat je over de Belgische nationaliteit beschikt of voldoet aan de bepalingen van wettig verblijf. Dit doe je door jouw rijksregisternummer voor te leggen. Indien je niet beschikt over een rijksregisternummer moet je een document van wettig verblijf kunnen voorleggen. Een overzicht van de documenten die hiervoor in aanmerking komen, vind je hier.